JURUTERA MASYUUK: RM7’000 SEBULAN BELUM SELAMAT!

Izinkan sy perkenalkan diri. Nama sy Hasrol, bekerja sebagai jurutera / offshore engineer. Alhamdulillah, gaji sy sekitar RM6000-RM7000 sebulan yg mana mungkin anda lihat agak lumayan.

Sy akui ianya lumayan, sesuai dengan risiko pekerjaan yg sy tanggung seharian. Tetapi sy tidak begitu gembira kerana ia melibatkan soal keselamatan diri. Sy bekerja di pelantar gas & minyak di pesisir pantai Terengganu buat masa ini.

Tapi terdetik di hati sy sampai bila harus sy merisikokan hidup sy dengan pekerjaan sedemikian?
Baru2 ni sy berumah tangga. Bila berjauhan dgn keluarga, baru sy benar2 terasa ‘kehilangan’ mereka. Apatah lg bagi mereka yg berpuluh2 thn hidup dlm keadaan sedemikian? Sy tak sanggup, lagi2 bilamana ada anak-anak nanti. Sy nekad sy mesti ubah cara kerjaya sy. Tetapi sy buntu, sebab sy tiada guidance / panduan.

Gaji yg sy terima TETAP habis pada tiap2 bulan, dimana sy tak tahu cara uruskan duit dengan cara yg betul. Sehinggalah sy terjumpa laman satu komuniti yang hebat di internet. Hidup saya terus berubah dan saya telah keluar dari masalah kewangan dan melalui perniagaan ni saya mampu memperoleh antara RM3,00-RM6,000 dengan sekali kerja sahaja.WOW !!! Bagaimana? Ikuti kisah menarik saya di Layari goo.gl/7kva6z

Comments

comments