Victual Office, sewa pejabat murah

VIRTUAL OFFICE atau PEJABAT MAYA atau Sewa Pejabat di lokasi Jom Internet….

Kategori:Perkhidmatan
Harga:RM100/sebulanHuraian:
VIRTUAL OFFICE atau PEJABAT MAYA atau Perkhidmatan Sewa Pejabat di lokasi Jom Internet..

Anda berminat untuk memulakan perniagaan sendiri yang mudah dan ringkas?
Artikel kali ini ingin memberi idea tentang pejabat maya atau virtual office.

Dalam perniagaan, sekurang-kurangnya kita memiliki sebuah tempat untuk bekerja dan berurusan dengan orang ramai. Jika kita kurang mampu memiliki aset tetap sebuah pejabat dengan staf, maka pejabat maya lah pilihan paling mudah dan tepat.

Apakah pejabat maya atau virtual office?

Merupakan pejabat atau pusat perniagaan yang boleh disewa secara maya atau dalam talian, dilengkapi dengan staf seperti penyambut tetamu, kerani dan sebagainya, ruang pertemuan seperti ruang untuk mesyuarat, seminar dan sebagainya, dilengkapi talian tetap telefon, fax, emel dan sebagainya. Sama seperti pejabat fizikal yang anda lihat di merata-rata tempat.

Cuma kita sebagai pemilik perniagaan akan menyewa alamat serta talian ruang maya ini bersama-sama kemudahan yang disediakan di dalamnya. Di mana-mana sahaja pusat perniagaan maya yang kita inginkan. Malah, kita boleh memiliki pusat perniagaan sendiri di Australia, Amerika, London dan sebagainya. Itu terpulang pada pilihan kita dan apakah perniagaan kita memerlukan alamat di tempat-tempat di luar Negara?

Apakah kebaikan pejabat maya? Antaranya:

1. Pemilik perniagaan tidak menanggung kos tetap (overhead) seperti gaji pekerja, sewaan ruang komersil dan sebagainya. Sebaliknya, pemilik perniagaan mampu memiliki cawangan di merata-rata tempat di seluruh dunia dan ini memudahkan urusan di dalam dan luar Negara.

2. Hebahan tentang perniagaan lebih meluas kerana klien akan melihat taburan perniagaan kita di kawasan-kawasan yang berprestij tinggi, misalnya anda boleh memiliki perniagaan di KLCC, Bukit Jalil Golf and Country Club dan sebagainya.

Ini menaikkan nama perniagaan kita, di samping urusan pertemuan dengan klien lebih mudah dan lebih profesional. Contohnya, biasanya nama perniagaan kita juga boleh disenaraikan secara langsung di SuperPages dan lain-lain. Ini bergantung pada pekej penyewaan yang disediakan.

3. Komunikasi di antara pemilik perniagaan dengan klien lebih pantas. Ini disebabkan pejabat maya dilengkap semua kemudahan seperti penyambut tetamu, telefon, faks dan sebagainya yang akan menyokong urusan perniagaan dengan lebih pantas, mudah walaupun pemilik perniagaan tersebut tidak pernah ditemui walaupun sekali. Pemilik perniagaan lebih selesa kerana urusan tempahan misalnya selesai lebih awal daripada menyuruh klien mencari alamat dan datang ke kedai kita dari jauh.

4. Amat sesuai bagi menjalankan perniagaan yang kurang memerlukan ruang penyimpanan seperti pakaian, makanan dan sebagainya. Terutamanya sesuai bagi perniagaan perundingan seperti penterjemahan, agensi-agensi, pengajaran (tuisyen dirumah (home tuition), perundingan kewangan dan lain-lain lagi. Atau dalam erti kata lain, kita menjalankan kerja outsourcing kepada syarikat lain.

Apakah kelemahannya?

1. Jika memiliki ruang perniagaan di luar Negara, pemilik perniagaan terpaksa juga mengeluarkan modal penerbangan atau menanggung bil talian untuk berurusan dengan klien di luar kawasan mastautinnya.

2. Ketidakpercayaan klien. Klien mungkin inginkan pertemuan secara bersemuka dengan pemilik perniagaan setiap kali berurusan dan bukan sekadar mengetahui kewujudan sebuah perniagaan maya.

3. Kelihatan kurang professional kerana kita sebenarnya berkongsi ruang perniagaan tersebut dengan pemilik perniagaan yang lain. Walau bagaimanapun, kita tetap tuan punya alamat, papan tanda serta talian telefon, faks dan sebagainya yang dikhususkan untuk syarikat kita sahaja. Cuma pengurus pejabat maya sememangnya perlu menguruskan jadual pertemuan syarikat-syarikat penyewa (sekiranya ada mesyuarat atau temujanji) dengan bijak dan cermat.

Jadi, apakah pilihan anda?

Sepertimana peribahasa menyatakan, “sedikit-sedikit, lama-lama jadi bukit”. Mudahnya, jika kita baru hendak bertatih dalam perniagaan, sedangkan kita kekurangan modal tetapi luas pengalaman dan kepakaran, saya mencadangkan kita mulakan dari titik yang kecil seperti pejabat maya. Langkah pertama biasanya akan merangsang langkah baru yang lebih besar.

Bagaimana hendak menyewa ruang pejabat maya ini?

Pakej Basic
i. Pakej KAMI – RM100/sebulan
a. Anda menggunakan Alamat, No Telefon dan Faks
b. Kami menyimpan semua surat dan faks anda
c. Meja “Reserved”

*Perkhidmatan Tambahan(Optional)

ii. Parking di depan kedai (kontrak selama 3 bulan). Pembatalan awal akan dikenakan penalti mengikut baki bulan. – RM50/sebulan
iii.Memerlukan ruang penyimpanan barang lebih besar @ mengikut saiz ruang

*Kebaikan di tempat kami :
a. Perkhidmatan Fotostast black and white & colour, laminate, scan, binding, faks dan telefon
b. Perkhidmatan Komputer, Top Up prepaid & pembayaran bil utiliti
c. Perkhidmatan menaip dokumen
d. Perkhidmatan minuman
e. Perkhidmatan Wifi
*Bayaran dikenakan mengikut perkhidmatan di gunakan.

Hubungi kami untuk keterangan lebih lanjut… :) Semoga anda berjaya!

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.